Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 4

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

3:39 PM
ГРИП НАСТУПАЄ

ГРИП НАСТУПАЄ

     З початком осені українці все частіше хворіють на грип на ГРВІ. Грип має симптоми, схожі з іншими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішими.

У комунальному  некомерційному  підприємстві  «Млинівський центр первинної медико-санітарної допомоги» Млинівської селищної ради Рівненської області медичним працівникам проведено  профілактичні щеплення від грипу. Адже саме вакцинопрофілактика є  дієвим засобом боротьби із гострими респіраторними вірусними інфекціями та грипом.

         Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику.

До груп ризику входять: діти до 5 років (особливо діти до 2 років); вагітні жінки; населення у похилому віці; пацієнти з надмірною вагою, з цукровим діабетом, з  хронічними серцево-судинними захворюваннями, з  хронічними захворюваннями легень та пацієнти, що перебувають на імуносупресивній терапії. Для даних категорій осіб  грип становить особливу загрозу, оскільки стан їхнього організму суттєво зменшує шанс одужати без ускладнень, а часто - вижити.

Крім того, існують професійні групи ризику:   медичні працівники, вчителі та вихователі, продавці, водії громадського транспорту, усі, хто працює в багатолюдних місцях. У представників даних професій немає ніякої можливості уникнути перебування поряд із хворими людьми, тому для них особливе значення мають усі без винятку засоби інфекційного контролю і профілактики грипу.

Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. При дотриманні кількох простих речей можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії.

         Уникати скупчень людей - задля зменшення вірогідності контактів із хворими, адже деякі з них є носіями вірусу ще до появи очевидних симптомів. Це особливо актуально під час сезону грипу та епідемій.

         За необхідності користуватися одноразовими масками. Маска ефективна, тільки якщо вона прикриває рот і ніс. Важливо пам'ятати, що у будь-якому випадку маску потрібно замінити, як тільки вона стане вологою чи забрудниться.

         Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання - як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж кількох годин після перебування у приміщенні хворої людини.

         Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми - для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.

         Мати чисті руки - інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.

 

Якщо з'явилися ознаки хвороби, необхідними є наступні дії:

         1)Залишитися вдома за перших ознак хвороби - не йти на роботу або, якщо захворіла дитина, не вести її до школи чи дитячого садочка, щоб не провокувати погіршення стану хворого і не наражати оточуючих на небезпеку, яка може виявитися смертельною для деяких з них.

         2)Не ходити до лікаря з найменшого приводу - у випадку грипоподібної хвороби є ризик спровокувати погіршення власного стану і створити небезпеку зараження для інших людей, що може мати смертельні наслідки для деяких з них. Більше того: лікарня чи поліклініка під час грипозного сезону є місцем високої вірогідності заразитися. При занепокоєнні станом свого здоров'я необхідно викликати лікаря додому.

         3)Ізолювати хворого - виділити йому окрему кімнату та посуд, визначити одну людину, яка доглядатиме за ним, по можливості усім триматися на відстані двох метрів від хворої людини.

         4)Прикривати рот і ніс під час кашлю і чхання - аби запобігти розпорошенню інфікованих краплин слизу, які є основним джерелом зараження. Бажано робити це за допомогою одноразових серветок, які після використання одразу викидати у смітник. Якщо Ви прикрили рот руками, їх необхідно одразу вимити з милом чи обробити дезінфікуючим гелем, інакше усі ваші наступні дотики становитимуть небезпеку для інших.

         5) Вчасне використання противірусних препаратів за призначенням лікаря здатне скоротити період хвороби, полегшити її перебіг та запобігти розвитку ускладнень.

         Народні засоби для пом'якшення симптомів та загальної підтримки організму - наприклад, розтирання горілкою, споживання цибулі з часником чи ехінацеї - неефективні проти грипу самостійно, але можуть використовуватись як допоміжні. Втім, зловживати ними також не варто. Важливо враховувати, що тимчасове пом'якшення чи відчуття відсутності симптомів не є ознакою одужання хворого: необхідно продовжувати утримання від контактів зі здоровими людьми та лікування - аж до постійної відсутності симптомів. Під час грипу необхідно пити багато рідини. їжа повинна бути легкою і нежирною, однак змушувати хворого їсти не потрібно.

Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищить Ваші шанси уникнути небезпечного захворювання і здатне зберегти життя Вам і людям, що знаходяться поруч з Вами.

Переглядів: 184 | Додав: doom02 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar